SALSA  

Salsa är en mycket energiskt, medryckande, sensuell och rolig pardans med många varianter av steg, snurrar och stilar.

Musiken är rik på rytmer, improvisation och energi och är en fantastisk källa till att släppa loss och ha roligt! Salsa betyder sås och musiken/dansen kallas så eftersom det är en smakrik blandning med influenser från många olika danser och rytmer. Salsan finns i flera olika stilar. De fyra största stilarna är L.A. style, New York style, Cuban and Miami style. Många dansare blandar de olika stilarna. Salsan har inga strikta regler för vilket slags turer som får ingå. I salsan kan du hitta influenser från många olika danser som tango, samba, swing, hip hop, balett mm

Kubansk Salsa

Den kubanska stilen karakteriseras av att paret roterar medurs under dansen. Man går alltså vanligtvis runt i cirkulära rörelser i stället för att snurra på stället (som i linjestilen). Den kan dansas antingen ”på ettan” eller ”contratiempo” (på tvåan). Två grundläggande moment i den kubanska dansstilen är markeringen ”guapea” samt ”dile que no”. Kubansk salsa är en glad och folklig dansstil som passar många.

Salsa LA style

LA style är en spektakulär salsastil med mycket showinslag. Dansstilen är kul att både dansa och att titta på. LA style tillhör en utav stilarna i Linjestil. Här dansar paret på linje med basstegen från mambo. Dansen innehåller mycket styling för både kvinna och man. Skarpa turer, spinning, styling och olika dips and trics karaktiserar denna spännande salsa. I tävlingsform är det oftast LA style som används mest även om övriga stilar är tillåtna med.

New York Style

Även denna stil dansas på linje men dansas på takslag 2 ( on 2) istället för på 1 (on 1) som i LA-style. Även i denna stil använder man mycket styling för både man och kvinna.

Miami Style

Denna stil utvecklades av kubaner som immigrerade till Florida. Den kubanska stilen influeras av La style och kan beskrivas lite som en mix av kubansk och linjestil.

 

Historia

Salsa är en genre med ursprung på Cuba och musikstilen/dansen Son. Den vidareutvecklades sedan i New York under 60 och 70-talet, där kubaner som emigrerat till USA började jamma tillsammans med andra ledande musiker från Nordamerika och Latinamerika (Bl a PR, Colombia, Venezuela, etc.) Musiken tog en annan riktning och just för att det var en blandning (en sås) av olika musikstilar, musiker och kulturer så sägs det att den fick namnet Salsa tack vare grundarna av Fania Records, Johnny Pacheco och Jerry Masucci. De ville ha ett lättuttalat uttryck för den nya genren för att kunna marknadsföra den internationellt. Salsan har sina rötter främst i den kubanska musik och dansrytmen men har idag blivit så internationaliserad att den inte förknippas med något specifikt land. Salsan är numera känd i hela världen och är den mest populära pardansen räknat till antalet utövare

Salsarytm

Grundstegen i salsa spänner över två takter à fyra slag; dessa åtta taktslag utgör även cykeln för clave-rytmen, kärnan i salsamusiken. Dansarna utför sex steg med alternerande fotnedsättningar på åtta taktslag.. Den udda antal steg skapar en synkopering dvs en förskjutning av betoningen för takten. Synkoperingen i dansen ser till att det tar åtta slag av musik för att ”loopa” tillbaka till en ny sekvens av steg. Olika stilar använda denna synkopering annorlunda. För ”ON1” dansare denna rytm beskrivs som ”snabb, snabb, långsam, snabb, snabb, långsam.” För ”On2” dansare denna rytm är ”snabb, snabb, snabb, pausa, snabb, snabb, snabb, paus.”