orlando 1 Orlando AhumadaOrlando är född och uppvuxen i sydamerikanska Chile och kom till Sverige på 80-talet. Alla som någon gång dansat för Orlando fångas väldigt snabbt av hans engagemang för kulturen och dansen. Ledorden är signifikanta med känslorna som finns i danslokalen; energi, passion, puls och glädje. 2017 firade Orlando 20 år som danslärare eftersom han började undervisa redan under det förra årtusendet, nämligen 1997; vilket var året när storfilmen ”Titanic” hade premiär och ”Jack och Rose” blev ett vedertaget begrepp för alla tonåringar samt ”Union Jack” halades för (sannolikt) sista gången i Hong Kong.

Den personliga danskarriären har varit mycket framgångsrik, och Orlando har blivit såväl svensk som nordisk mästare i salsa, och har även tagit en bronsmedalj i VM i samma gren. Han har också varit huvudperson i dansdokumentären ”Two steps to heaven”. Orlando har lång erfarenhet av att undervisa barn och vuxna i alla åldrar. Förutom svenska dansuppdrag arbetar inte bara i Sverige utan även jorden runt, under 2017 höll han exempelvis workshops i både Kina och Sydamerika.

orlando Orlando Ahumada

Att dansa för Orlando är inte bara en aktivitet en gång i veckan, utan det är en ingång till att träffa likasinnade och få nya vänner; vilket tåls att sägas då sammanhållningen och den sociala gemenskapen på de olika orterna är väldigt stark. Därför finns det många dansare som dansat i många år, och även åker mellan de städer där Impulse har aktivitet. Orlando har även ett stort konaktnät internationellt, vilket gör att han samarbetar med några av världens ledande dansare som han lockar hit på workshops; därför är det här en dansskola som ligger i internationell framkant då utbytet är stort. Faktum är att man kan fråga sig hur Orlando hinner med alla projekt han drar i hamn? Helt säkert beror det på att han älskar vad han gör, och lever och inspirerar således andra i sin stora passion. Förutom dans är Orlando en erkänt duktig DJ och har därför satt Helsingborg, Halmstad men också Kristianstad på kartan som ”salsa-städer”, för oss som ”lurats” in i det här är vi därför mycket glada över att resvägen till de bägge skånska städerna inte är mer än en timme bort. Vi är många som är tacksamma att få ha Orlando som både vän och mentor, så väl på som utanför dansgolvet.

Vid pennan, Ian Fernheden, ”lurad” elev sedan flera år.

 

Orlando växte upp i Chile och kom till Sverige på 80-talet. 1997 började han undervisa i salsa. Orlandos stora passion i livet är att sprida glädje med sin dans och musik .

Jag vill göra dansen tillgänglig för alla och undervisar barn, ungdomar , vuxna med olika individuella förutsättningar. Dansen är underbar för att få riktigt bra motion, social gemenskap och energi. När man dansar frigörs massor av endorfiner som ger glädje och välbefinnande. Balans, koordination och kondition tränas på ett utmärkt sätt i dansen och dansen kan anpassas för att passa alla åldrar och för olika förutsättningar”

Idag sprider Orlando sin dans i Sverige Orlando gör kontinuerligt resor till olika delar av världen för att förkovra sig i dansernas ursprung, kultur och för att ta privatlektioner för dem bästa dansarna. Förutom salsa undervisar han även i danserna merengue, bachata, kizomba ,lambadazouk och zumba.

Passionen för salsan har format hans stil som idag är energisk, snabb och känslofylld. Orlando har medverkat vid åtskilliga arrangemang landet över så som arbete i skolor, välgörenhetsarrangemang, kommunarrangemang, karnevaler, festivaler, stora och små företagsarrangemang, privatfester, radioprogram, dokumentärfilm, m.m.

Orlando blev svensk Mästare i Salsa 2008, 3:a i VM i UK. 2008 , Nordisk Mästare i Salsa 2009 och 2.a plats i SM 2010 .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Post comment